Gestopt met school om te gaan werken. | Personal

Dit was een keuze die ik maakte in het eerste jaar van mijn kappersopleiding. Ik wilde het kappersvak combineren met mijn grootste passie: visagie. Ik kreeg namelijk alleen maar te horen dat je van visagie niet zou kunnen leven. Ik koos ervoor om het risico te nemen en toch mijn dromen achterna te gaan. Ik dit artikel vertel ik jullie alles over hoe ik dat heb ervaren en of ik spijt kreeg van mijn keuze.

Steeds meer studenten besluiten om te gaan werken en te stoppen met hun opleiding, dat deed ik ook. Ik begon na mijn middelbare school op de kappersopleiding. Deze wilde ik afmaken en me daarna gaan focussen op de visagie om dit dan weer samen te combineren. Mijn uiteindelijke doel was een eigen kapsalon met visagie als bijzaak. Stiekem was dat mijn droom niet eens, ik wilde een visagie salon met het kappergedeelte (misschien) als bijzaak.

Na een jaar op de kappersopleiding voelde het voor mij echt als verspilde tijd. Ondertussen had ik thuis al wat klantjes gehad en ik werd zelfs gevraagd voor bruidsmake-up. Ik zag enorm op tegen het volgende jaar omdat ik wist dat ook dat jaar verspilde tijd zou zijn. Mijn opleiding duurde 3 jaar en dat vond ik echt te lang. School maakte me nog niet eens zoveel uit, het ging mij meer om de stage. De keuze om met mijn opleiding te stoppen vond ik ontzettend moeilijk, ik wist namelijk helemaal niet of dit wel de juiste keuze was.

Op dat moment werkte ik ook bij Make-up Studio in Eindhoven dus een baan in de make-up had ik in ieder geval. Daarnaast wilde ik me meer gaan focussen op mijn eigen klantjes. Doordat ik toen vaker beschikbaar was werd mijn klantenbestand groter en kreeg ik het steeds drukker. Ook ging ik met veel plezier naar mijn werk dus eigenlijk ging alles super goed. Toen ik het nog drukker kreeg met mijn klanten (omdat ik er ook wimperextensions en acrylnagels bij ging doen.) besloot ik om toch te stoppen bij Make-up Studio en zo helemaal voor mezelf te beginnen. Het was voor mij een droom die uitkwam. Samen met papa hadden we achter ons huis al een salon gebouwd zodat ik daar aan de slag kon.

Ik ging als een gek aan de slag om mijn klantenkring uit te bereiden en zocht het hele internet af naar cursussen. Ik wist dat ik niet fulltime terug naar school wilde dus een cursus was toen de beste optie. Ik volgde in een jaar tijd verschillende visagie cursussen en behaalde zo ook mijn diploma. Nu kon het voor mij pas echt beginnen.

Even een korte uitleg over mijn leeftijd en hoe dat allemaal ging. Zonder MBO diploma ben je officieel leerplichtig tot je 23e en met MBO diploma tot je 18e. (verbeter me gerust als ik ernaast zit!) Ik was 17 toen ik stopte met school en werd kort daarna 18, maar wel zonder diploma. De leerplicht nam vrij snel contact op om te vragen wat mijn plannen waren en of ik toch niet terug naar school wilde. Ik heb ze toen uitgelegd wat ik wilde en dat ik daar al druk mee bezig was. Ik vertelde ze onder anderen over de cursussen die ik aan het volgen was en dat ik onderweg was naar een diploma. Vandaar dat ik hier nooit geen problemen mee heb gehad maar hou daar wel rekening mee.

Eenmaal voor mezelf begonnen werd mijn klantenkring nog groter en kreeg ik vaker opdrachten op locatie. Als snel merkte ik wel dat ik toch meer een mensen mens ben dan ik dacht. Ik begon collega’s te missen omdat ik met klanten toch anders praat als met collega’s. Ik besloot toen om toch te gaan kijken voor een leuk baantje voor erbij. Zo zou ik dan een paar dagen in de salon werken en een paar dagen voor een baas. Ik koos toen voor een bijbaan in de horeca, dit namelijk waar ik eigenlijk voor naar school ben geweest en ook waar ik de meeste ervaring in had. Een andere reden dat ik voor dit bijbaantje koos is omdat de meest gezellige collega’s meestal in de horeca werken. Ik begon bij een nieuw restaurant en had er erg naar mijn zin maar zoals vele van jullie waarschijnlijk wel weten bestaat de horeca uit lange dagen en veel mogelijke uren om te werken, dit vond ik helemaal niet erg maar het werd steeds lastiger om dit te combineren met mijn salon. Na iets meer dan een half jaar besloot ik om me toch weer volledig op de salon te gaan richten en nam ontslag.

Ondertussen is mijn salon nog steeds het enige werk dat ik doe en daar ben ik erg blij mee. Natuurlijk zitten er risico’s aan het ondernemen maar dat maakte me niks uit, ik wilde voor mezelf werken en dat is wat ik nu doe! Ik geniet ervan om te werken en doe het nog steeds met heel veel plezier, al is het echt niet altijd even makkelijk.

Voor iedereen die twijfelt om te stoppen met zijn of haar opleiding, heb ik misschien wel een aantal tips. Het is natuurlijk geweldig dat je weet wat je wil en dat je daar vol voor wil gaan. Ik zou wel altijd zorgen dat je een opleiding hebt gevolgd en afgemaakt, zodat je altijd iets hebt om op terug te vallen wanneer het toch niet lukt. Als er iets is dat jij heel graag wil maar daar is geen specifieke opleiding voor, kies dan voor iets algemeens zodat je hier altijd nog wat aan kunt hebben.

Ik heb er ergens wel spijt van gehad dat ik mijn opleiding niet heb afgemaakt, maar toch weet ik zeker dat ik precies dezelfde keuze zou maken als ik het opnieuw zou mogen doen.

Ik hoop dat jullie iets aan mijn verhaal hebben gehad en mocht je nog vragen hebben, stel ze zeker hieronder in een reactie.

Heel veel liefs,

Kelsey,

Make-up Artist Kelsey.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.