Make-up Artist Tips #4, Een salon of op locatie? | Beauty

Bron afbeelding: Kelsey Peters.

Als je dit artikel leest neem ik aan dat je wil gaan beginnen als visagiste of net bent begonnen. Wanneer je begint is het belangrijk om na te denken over of je voor jezelf gaat beginnen of voor een baas gaat werken. Wanneer je voor een baas gaat werken is dit niet helemaal van toepassing maar dat zal ik later in het artikel verder uitleggen. Wanneer je er voor kiest om voor jezelf te gaan werken kun je ook nog op verschillende manieren werken. In dit artikel help ik je bij het maken van die keuze, ga je een salon beginnen of werk je liever op locatie?

In dit artikel zal ik natuurlijk alle voor en nadelen vertellen maar ook zal ik jullie meer uitleggen over de verschillen tussen de twee. Laten beginnen met de uitleg want natuurlijk zijn beide opties ook samen te combineren.

Bron afbeelding: Kelsey Peters.

Werken op locatie als freelancer.

Een freelancer werkt altijd op locatie. Dit houdt in dat je door bedrijven ingezet kunt worden bij bepaalde opdrachten. De tarieven hiervan gaan in overleg of de opdrachtgever geeft aan wat hij/zij bereid is om jou te betalen. Natuurlijk heb je als freelancer ook je eigen uurtarieven. Ben niet bang om deze tarieven aan te geven en om nee te zeggen als een werkgever dit niet wil betalen. In het begin is het altijd een beetje geven en nemen. Als je dan een keer staat te werken voor wat minder is dat helemaal niet erg, je kunt tijdens de opdrachten namelijk super veel ervaring opdoen en nieuwe mensen leren kennen en daar dan misschien zelfs nieuwe opdrachten uit halen.

Natuurlijk moet je als freelancer wel aan opdrachten komen. Hierin heb je klanten en opdrachtgevers. Je klanten zijn particulier en willen verzorgd worden van een make-up voor bijvoorbeeld een feestje of bruiloft. Je gaat dan naar hen thuis om diegene op te maken en zij betalen jou de prijs die je vraagt voor dat type make-up (excl. Reiskosten). Opdrachtgevers zijn bedrijven zoals fotografen. Fotografen werken zelf vaak ook op locatie en dus niet altijd thuis of in een studio. Hierdoor kom je vaak ook leuke, nieuwe plekken en leer je altijd nieuwe mensen kennen. Fotografen huren je vaak in voor een aantal uur, hiervoor wordt dan de uurprijs berekend.

Probeer je uurtarief ongeveer gelijk te houden aan je tarieven voor je klanten. Natuurlijk kun je het zo doen dat het voor een bedrijf voordeliger is om je voor een langere tijd in te huren. Stel dat je voor een dag make-up €30,00 vraagt en je bent hier een half uur mee bezig, dan zal je uurprijs rond de €60,00 liggen omdat je dus twee make-upjes kunt doen in dat uur. Binnenkort zal ik hier nog een uitgebreider artikel over schrijven waarin ik dit vanaf het begin uitleg.

Bron afbeelding: Kelsey Peters.

Een eigen salon.

Wanneer je zelf een salon hebt betekend dat dus dat je vanaf een vaste locatie werkt. Klanten komen dan naar jou salon om zich op te laten maken. Je hebt dan een vaste ruimte waar je al je nodige spullen bij elkaar hebt. In je salon kun je ervoor zorgen dat je altijd perfect licht hebt om iemand op te maken, dit is wanneer je op locatie werkt namelijk nog wel eens lastig. Ook is het fijne aan een salon dat je ervoor kunt kiezen om meerdere diensten aan te bieden die op locatie dan weer niet goed kunnen. Bijvoorbeeld wimperextensions of wimperlifting waar een salonstoel voor nodig is.

Social media is de makkelijkste manier om klanten te regelen die naar je salon komen. Geef dit van te voren wel duidelijk aan zodat de klant niet voor verrassingen komt te staan. Zorg dat je het de klant zo makkelijk mogelijk maakt. Stuur het adres door via een berichtje of mail zodat ze weten waar ze moeten zijn en dit nog terug kunnen vinden als ze het niet meer weten. Wanneer je salon niet makkelijk te bereiken is of er is weinig plek om te parkeren, help ze bij het vinden van de weg en wijs ze op een andere mogelijkheid om te parkeren.

Dan kun je er natuurlijk ook nog voor kiezen of je een salon aan huis neemt of een salon op een andere locatie. Een salon aan huis is ideaal omdat je zelf de deur niet uit hoeft, dat scheelt je een hoop reistijd. Het fijnste is dan als de salon op de begane grond te vinden is zodat de klanten niet door je huis hoeven. Een salon op locatie is ook een optie, het voordeel hiervan is dat je misschien nog wel wat klanten erbij krijgt doordat ze voorbij je salon lopen en geïnteresseerd zijn in je make-up. Let wel op dat je hiervoor betaald, een salon aan huis kost je natuurlijk niets behalve de stroom. Bij een salon op een andere locatie betaal je natuurlijk gas, water, licht en huur.

De voor- en nadelen.

De voordelen van een freelancer is dat je geen ruimte nodig hebt. Het enige dat je nodig hebt ik vervoer en je koffer. Het voordeel van een salon is dat je een vaste plek hebt van waaruit je werkt. Vaste klanten weten waar ze moeten zijn en je hebt alles binnen handbereik. Wanneer je op locatie werkt kan het natuurlijk wel eens voorkomen dat je iets bent vergeten, daar zal je in een salon geen last van hebben. Helaas is niet iedereen in staat om naar een salon te gaan, in dat geval kiezen zij dus vaak voor iemand die op locatie komt. Zo zijn er ontzettend veel voor- en nadelen van beide opties maar ik denk dat het belangrijkste is dat je bij jezelf nagaat wat voor jou het beste werkt.

Bron afbeelding: Pinterest.

Kan ik het ook combineren?

Natuurlijk kan het ook gecombineerd worden, dan deed ik zelf ook. Ik werkte voornamelijk vanuit mijn salon omdat ik het fijn vond om alles op een plek te hebben en omdat ik speciale lampen heb in mijn salon waardoor ik alles goed zie. Een andere reden was voor mij dat ik niet altijd een auto tot mijn beschikking had en dus niet altijd op locatie kon komen. Met bruidjes werk ik altijd op locatie, dat is voor hen gewoon het fijnst omdat ze dan lekker thuis kunnen blijven op deze speciale dag. Je kunt er zelf dus ook voor kiezen om zoiets te doen, voornamelijk vanuit de salon tenzij dit niet mogelijk is voor de klant. Het kan ook zo zijn dat je bijvoorbeeld vier of vijf klanten in een keer moet opmaken. Als je salon daar te klein voor is kun je beter naar de mensen thuis gaan.

Werken voor een baas.

Naast je werk voor een baas (zoals bijvoorbeeld in een make-up winkel of voor een make-up merk) kun je er ook voor kiezen om het te combineren met werk als freelancer. Als het je lukt om op je werk te regelen dat je op vrijdag of zaterdag vrij bent heb je helemaal geluk. Dit zijn namelijk de dagen waarop de meeste mensen opgemaakt willen worden en de meeste bruidjes trouwen in het weekend. Ik had mijn salon al terwijl ik ook voor een merk werkte. Ik had het geluk dat ik het kon combineren doordat ik geen vaste dagen had en er meestal dus wel wat geschoven kon worden. Je hebt natuurlijk niet perse een salon nodig, je kunt ook gewoon op locatie werken naast je baan. Natuurlijk zal het dan ook wel eens voorkomen dat je klanten nee moet verkopen doordat je ingepland staat op je werk, dit is jammer maar zeg daardoor niet gelijk je baan op. Wanneer je merkt dat je het druk genoeg krijgt om heel de week te vullen, kun je nadenken over fulltime voor jezelf werken.

Ik hoop dat ik jullie hiermee genoeg informatie heb gegeven en dat ik jullie heb kunnen helpen bij het maken van de keuze. Mochten jullie verder nog ergens vragen over hebben mogen die natuurlijk in een reactie gesteld worden en ben je benieuwd naar de vorige delen van deze serie? Bekijk dan de linkjes hieronder.

De vorige delen van deze serie op mijn blog vind je hier:

Make-up Artist Tips #1, Hoe ik ben begonnen als visagiste.

Make-up Artist Tips #2, Tips voor beginnende visagistes.

Make-up Artist Tips #3, opmerkingen die je als visagiste vaak krijgt. 

Heel veel liefs, Kelsey.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.