Een blog beginnen #1, Wat is bloggen? | Lifestyle

In deze nieuwe serie wil ik jullie alles gaan vertellen over het beginnen van een blog. Tegenwoordig beginnen steeds meer mensen met bloggen en ieder met een eigen doel. Helaas weet niet iedereen hoe ze het beste kunnen beginnen, terwijl dit helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. In het eerste artikel vertel ik jullie helemaal hoe je het beste kunt beginnen.

Bloggen of vloggen?

Dit zal ook zeker een vraag zijn waar vele mee lopen. Bloggen of vloggen? en wat is het verschil? Bloggen is het schrijven van artikelen met foto’s en deze online plaatsen op een website. Vloggen houdt in dat je het door middel van video’s vastlegt en op internet plaatst. De laatste tijd wordt vloggen steeds populairder en steeds meer mensen beginnen ermee. Het nadeel van vloggen is dat je bijvoorbeeld een product minder goed kunt laten zien in een video, dit gaat door middel van foto’s beter. Een voordeel aan bloggen is dat je het anoniem kunt doen. Helemaal anoniem zal toch lastig worden omdat mensen het nu eenmaal leuker vinden om iets te lezen als ze weten door wie het is geschreven. Een ander voordeel aan vloggen is dan weer dat je door te praten een product makkelijker kunt beschrijven. Zo zijn er ontzettend veel voor en nadelen aan beide. Ga voor jezelf na wat je wil en wat jou het leukst lijkt. Je kunt er zelfs voor kiezen om beide te gaan doen en later te kiezen of je beide zult blijven doen.

Ik koos voor bloggen omdat ik niet zo goed ben in het maken van video’s en omdat ik juist het schrijven aan bloggen zo leuk vind. Ik moet zeggen dat ik vloggen nog nooit geprobeerd heb en er dus ook niet veel van weet, mocht je daar meer vragen over hebben dan zal daar op internet vast meer over te vinden zijn. Ik hou het voorlopig nog even bij bloggen.

Wat houdt een blog in?

Een blog is simpelweg een soort website waar je artikelen kunt plaatsen over alle mogelijke onderwerpen. Dat is natuurlijk helemaal aan jouzelf. Je kunt bijvoorbeeld schrijven over iets dat je leuk vind om te doen, over iets dat je anderen wilt leren, over je werk of hobby, je kunt persoonlijke ervaringen delen, etc. Je kunt ook zelf bepalen hoe vaak je een artikel wil plaatsen. Ik gebruik mijn blog voor verschillende onderwerpen. Ik deel voornamelijk artikelen over beauty en lifestyle maar omdat er nog veel meer dingen zijn die ik leuk vind deel ik deze ook.

Wat heb je nodig?

Je hebt niet veel nodig om een blog te beginnen. Een werkende computer of laptop en internet is eigenlijk al voldoende. Tegenwoordig zou je het zelfs al met je telefoon kunnen. Verder is het natuurlijk handig om iets van een notitieboekje te gebruiken om je ideeën en gedachtes op te schrijven. De planning van wanneer ik artikelen plaats hou ik bij in mijn agenda, die zul je waarschijnlijk al een hebben dus dat kun je goed combineren.

Waar moet je beginnen?

Wanneer je op internet gaat zoeken naar hoe je een blog kunt beginnen zul je vast en zeker bij het volgende uitkomen: Bedenk waar je over wil schrijven. Natuurlijk is het handig om te weten waar je over wilt gaan schrijven omdat dit je zou kunnen helpen bij het vinden van een naam voor je blog maar als je nog niet precies waar waar je over wil gaan schrijven betekend dit niet dat je nog niet kunt beginnen. Ik heb een lijstje opgesteld dat je zou kunnen helpen bij het beginnen.

  1. Zoals ik al is het dus wel makkelijk om te weten waar je over wil gaan schrijven maar denk vooral lekker breed. Ligt je passie bij mode maar wil je ook over beauty gaan schrijven, dat kan! Maak voor jezelf een lijstje met dingen die je leuk vind en bedenk zo of je daar ook daadwerkelijk artikelen over kunt schrijven.
  2. Een naam bedenken voor je blog is ook niet geheel onbelangrijk. De naam zorgt ervoor dat je vindbaar bent in google en zonder naam kun je geen website opzetten. Een naam bedenken is alles behalve makkelijk maar ga alsjeblieft niet op internet zoeken naar ‘Een leuke naam voor mijn blog’ of ‘Hoe verzin ik een naam voor mijn blog?’. Dit zal je namelijk niet veel helpen. Bedenk eerst voor jezelf of je persoonlijk wil gaan schrijven of meer in het algemeen. Wanneer je kiest voor een persoonlijke blog kun je bijvoorbeeld je naam en/of achternaam als blognaam gebruiken. Wanneer je meer in het algemeen wil gaan schrijven moet de naam van je blog bij de onderwerpen passen. Wil je voornamelijk over reizen gaan schrijven, probeer dan bijvoorbeeld het woord reizen dan in je blognaam te verwerken. (Dit hoeft natuurlijk niet in het Nederlands. Kies niet voor een naam die veel andere bloggers ook gebruiken zoals …schrijft.nl of ….’sblog.nl hierdoor zal je blog in het niets vallen en er nooit uitspringen. Ook is het niet slim om streepjes te gebruiken in je blognaam zoals kelsey-peters.nl. Hierdoor zal je blog minder makkelijk gevonden worden in google en je hebt meer kans dat je blognaam verkeerd geschreven wordt.
  3. Vind een website waar je je blog wil gaan onderhouden. De meeste bekende websites zijn natuurlijk Blogger en WordPress. Ik ben zelf begonnen met blogger en na een aantal jaar overgestapt op WordPress. WordPress raad ik dan ook zeker aan. Blogger is prima om te beginnen maar zal je naar mate je langer bezig bent niet alle opties bieden die je zou willen. WordPress is daarentegen een stuk uitgebreider. Voornamelijk de design mogelijkheden voor je website zijn bij WordPress beter. Na de overstap vond ik het wel even wennen maar het wende voor mij vrij snel. Beide websites kunnen gratis worden gebruikt maar kunnen ook worden uitgebreid tot een blog met domeinnaam.
  4. Het is geen verplichting maar wel een aanrader, een domeinnaam kiezen. Een domeinnaam is de naam van je blog, de naam waarmee mensen je kunnen vinden een google. Een gratis domeinnaam krijg je bij het maken van je blog maar voor een klein bedrag kun je dat inruilen voor een betaalde domeinnaam. Je blognaam zal dan eindigen met bijvoorbeeld .nl of .com in plaats van .wordpress.nl. Dit is niet alleen makkelijker voor anderen om je te vinden, het staat ook nog eens een stuk professioneler. Ik heb mijn domeinnaam gekocht via Gethost.nl en deze gelinkt naar mijn blog.

Dit is zo ongeveer alles wat je moet weten bij het begin van je blog. Zodra de bovenstaande stappen zijn gedaan kun je in principe beginnen met het schrijven van artikelen. Natuurlijk zal je blog er nu nog vrij saai uit zien. In het volgende deel van deze serie zal ik je meer vertellen over het design en de uitstraling van je blog. Hoe maak je een blog nu helemaal naar jou eigen wens.

Dit was het eerste deel van deze nieuwe serie op mijn blog. Ik hoop dat jullie in het eerste deel alvast op weg heb kunnen helpen bij het beginnen van een blog. Vragen en opmerkingen mogen jullie natuurlijk achterlaten in de reacties!

In het tweede deel zal ik het dus meer gaan hebben over het design het de uitstraling van je blog.

Heel veel liefs, Kelsey.

 

Advertenties

4 gedachtes over “Een blog beginnen #1, Wat is bloggen? | Lifestyle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.