The Make-up Guide #2, Verschillende huidtypen + Alles over reiniging en verzorging.

4c16535367552f7012c72af1d7f78fc2

Iedereen heeft natuurlijk een anderen soort huid. Naast de kleur van de huid zit er ook verschil in de huid zelf. Maar hoe bepaal je nou wat voor huid je zelf hebt en welke verzorging je daarbij nodig hebt. In dit artikel ga ik daarover hebben en leg ik jullie alles uit over alle verschillende huidtypen en de verzorging/ reiniging.

Verschillende huidtypen.

Huidstypen kun je onderverdelen in vier categorieën. Een vette huid, een droge huid, een gemende huid en een normale huid. In dit deel van het artikel zal ik jullie uitleggen wat deze huidtypen inhouden en hoe je ze herkent.

De vette huid.

Een vette huid komt vaak door overtollig talg. Talg wordt aangemaakt in de talgkliertjes om de huid elastisch en soepel te houden. Een vette huid herken je vaak doordat delen in het gezicht snel glanzen, dit komt ook door het talg wat op de huid gaat liggen. Het kan zijn dat talgkliertjes gaan ontsteken en zo ontstaat een puistje. Vaak is dat bij de vette huid over het gehele gezicht of voornamelijk op de T-zone. (Onder de T-zone vallen het voorhoofd, de neus en de kin.) Een vette huid is vaak erfelijk bepaald, je kunt een vette huid dus niet veranderen maar wel verminderen.

De droge huid.

Bij de droge huid gaat het niet om een teveel aan talg maar komt de huid juist talg te kort. Ook te weinig vocht kan een oorzaak zijn van een droge huid. Je kunt een droge huid herkennen aan droge plekken in het gezicht of zelfs schilfers. Een droge huid heeft dus extra vocht en voeding nodig om weer te herstellen. Een droge huid is ook vaak een stuk gevoeliger. Door het tekort aan talg is de huid minder soepel en een stuk gevoeliger.

De Gemengde huid.

Een gemengde huid is een combinatie van een droge en een vette huid. Vaak is de T-zone wat vetter en de rest van het gezicht zoals de wangen een stuk droger. Deze huid is vaak het moeilijkst te verzorgen en te reinigen aangezien je dus een combinatie hebt van twee huidtypen.

De normale huid.

Wordt ook wel gezien als de meest ideale huid van het rijtje. De normale huid is vaak mooi egaal met weinig oneffenheden of drogen plekken. Deze huid heeft uiteraard alsnog reiniging en verzorging nodig maar vaak is dit wel een stuk makkelijker omdat de huid bij een normale huid meer kan hebben.

Nu we alle huidtypen hebben besproken kun je als het goed is een beetje kijken naar wat voor huid je zelf hebt. Zo kun je ook beter bepalen welke verzorging daar het best bij past. Nu zal ik het met jullie hebben over reiniging van de huid. Het is namelijk erg belangrijk om te weten hoe je je huid reinigt.

Reinigen.

Reinig je huid vooral niet te grondig. Je huid is van zichzelf bestand tegen veel bacteriën en kan zich prima beschermen tegen invloeden van buitenaf. Toch hebben sommige huidtypes wat meer aandacht nodig. Reinig je huid altijd twee keer per dag. Sommige zullen zeggen dat dit te agressief is voor de huid, kies daarom voor een milde reiniging zodat dit niet zo is. Alleen in de avond reinigen is niet altijd genoeg, s’nachts voert je huid namelijk veel afvalstoffen af en die wil je met een dagcrème niet terug je huid in smeren. Scrubben kan daarin tegen wel je huid beschadigen als je dit te vaak doet. Een keer in de week goed scrubben zal je huid een boost geven en alle dode huidcellen verwijderen. Let wel op dat je met een scrub niet te hard handig aan de slag gaat, dit is namelijk niet goed voor je huid.

Verzorging.

De verzorging van je huid is naast het reinigen ook een erg belangrijk punt. Hierin heb je verschillende producten. Dagcrèmes, nachtcrèmes, oogcrèmes en maskertjes. Hier zal ik jullie even wat meer over vertellen.

Dagcrème.

Een belangrijk bestand in dagcrèmes is hyaluronzuur. Dit stofje bevind zich ook in de huid van nature en zorgt ervoor dat de huid vocht opneemt. Ook zijn er crèmes op oliebasis, deze zullen ervoor zorgen dat het vetbalans in de huid weer op orde komt die door bijvoorbeeld te ruw scrubben is weggehaald.

Nachtcrème.

Een nachtcrème is een product wat veel mensen vaak overbodig vinden maar dat is net zo belangrijk als een dagcrème. Maar juist s’nachts is je huid bezig met het herstellen, overdag is de huid in ruststand dus heeft je huid juist s’nachts die verzorging heel hard nodig. Let er wel op dat (ook als je een dagcrème als nachtcrème gebruikt) je crème voor s’nachts geen SPF bevat, dit kan je huid s’nachts namelijk irriteren.

Oogcreme.

De huid rond je ogen is een stuk dunner en gevoeliger dan de huid van de rest van je gezicht. Een oogcrème is vaak een stuk dunner als een dag- en/of nachtcrème en trekken daardoor dus sneller in. Dit voorkomt ook dat de crème in je ogen komt.

Maskertjes.

Maskertjes worden vaak gebruikt ter ontspanning maar ook als je de huid een boost wil geven kan een maskertje goed van pas komen. Je hebt bijvoorbeeld maskers die vocht inbrengen, dode huidcellen verwijderen of een matterend effect geven. Ook zie je nu steeds vaker de peel off (blackhead) maskers. Deze breng je aan en trek je er daarna weer vanaf waardoor je al je poriën als het ware leeg getrokken worden.

Het is dus belangrijk dat je bij ieder verzorgend product kiest voor een product dat bij jou huidstype past, anders zal het product niet veel voor je huid doen. Dit geldt natuurlijk ook voor de reiniging.

Dit was het artikel voor vandaag, ik hoop dat jullie het leuk vonden maar er vooral iets aan hebben gehad. Misschien was dit niet het leukste artikel om te lezen maar hopelijk wel heel informatief.

Weten jullie wat voor huidtype jullie zelf hebben ? Laat het me weten in de reacties onder dit artikel.

Liefs, Kelsey.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.